Скочи на садржај

ФЕСТИВАЛ ЕВРОПСКОГ ФИЛМА

Захваљујући Информационој мрежи ЕУ у Србији и подршци „Cineuropa“, у оквиру Фестивала европског филма, а у сарадњи са Средњом школом „Добрица Ерић“ у Книћу, реализовали смо потпројекат чији је циљ био упознавање младих са европском кинематографијом. У школи су приказани краткометражни филмови након чега су ученици са професорком филозофије, Јасном Срећковић дискутовали о темама филмова ангажованог карактера. Јуче су, у Дому културе у Книћу, средњошколци гледали филм „Мурина“ који им се веома допао што нас радује, а што смо закључили кроз разговор са њима након пројекције.
Хвала Srednja Škola Dobrica Erić на увиђању значаја приближавања европске кинематографије младима и успешно реализованим активностима. ❤️📽️📚
Кратак опис филма преузетог од организатора Фестивала којима се захваљујемо од срца:
MURINA
Hrvatska, Slovenija 2021. (92′) igrani film
R: Antoneta Alamat Kusijanović
U: Gracija Filipović, Leon Lucev, Danica Ćurčić
Tenzije rastu između nemirne tinejdžerke Julije i njenog opresivnog oca Antea kada stari porodični prijatelj stigne u njihov dom na hrvatskom ostrvu. Dok Ante pokušava da postigne dogovor koji će im promeniti život, njihova mirna, ali izolovana egzistencija podstiče Juliju da želi više od ovog uticajnog posetioca, koji joj pruža osećaj slobode tokom vikenda ogoljenog nasiljem.
Film je osvojio nagradu Zlatna kamera na festivalu u Kanu, kao i nagradu za najbolji balkanski film na Međunarodnom filmskom festival u Sofiji.
Детаљне информације о организаторима Фестивала европског филма можете погледати на следећим линковима: