Скочи на садржај

Манифестације

ЦВЕТИ

Месец: Април

Традиционална манифестација „Цвети“ у Барама организује се на црквени празник Цвети. Окупља велики број културно-уметничких друштава и изворне певачке групе из разних крајева Србије. Пред многобројном публиком на сцени дома културе у Барама смењују се извођачи, певачи, играчи, здравичари, фрулаши…

Циљ манифестације је очување нематеријалног културног наслеђа и традиције.

Организатор: „Центар за културу и библиотека“

ГРУЖАНСКО ПРОЛЕЋЕ

Месец: Мај

Гружанско пролеће у Книћу је дводневна манифестација која се организује у мају месецу. Ученици виших разреда основне школе развијају своје таленте и знања из области музике првенствено, али имају прилику за исказивање и у области сликарства, књижевности и сценских уметности кроз учествовање у музичком тобогану, представи за децу или ликовним радионицама.

Циљеви: промовисање и развијање знања деце заједничким ангажовањем стручњака из области музике, књижевности и сликарства.

Организатор: „Центар за културу и библиотека“ у сарадњи са музичком школом и основним школама са територије општине Кнић

ДЕФИЛЕ МАТУРАНАТА

Месец: Мај

Дефиле матураната је манифестација посвећена завршетку првог и другог образовног циклуса и први пут је реализована 18. маја 2019. год. Том приликом су матуранти награђивани за своју или колективну хуманост и морално-етичке искораке, прослављајући уз валцер, шешире, лепезе и безалкохолне коктеле. Утисци ученика и родитеља, подстицај су да манифестација постане традиционална. Циљеви: свечано обележавање једног образовног циклуса, истицање хуманости, великодушности и етике, афирмисање до тада недовољно познатих хобија и интересовања матураната.

Циљеви: промовисање и развијање знања деце заједничким ангажовањем стручњака из области музике, књижевности и сликарства.

Организатор: „Центар за културу и библиотека“

ТОПОНИЧКО ПОСЕЛО

Месец: Јул

Топоничко посело је манифестација фолклорног стваралаштва у Топоници која се реализује сваке године на Ивандан, 7. јула. Иако најмлађа међу истородним манифестацијама наше општине, сваке године обогаћује свој програм, а међу гостујућим друштвима се редовно јављају суседи из Републике Српске и Босне.

Циљеви: Осим очувања народне игре, традиције и обичаја, циљ концептуалног развоја манифестације на проширивање манифестације на дводводневну при чему би други дан био усмерен на упознавање деце и гостију са традицијом и обичајима нашег краја кроз рад радионичарског и интерактивног типа.

Организатор: „Центар за културу и библиотека“ у сарадњи са КУД „Вук и Наум“ из Топонице

ПЕТРОВДАНСКИ ПЕСНИЧКИ СУСРЕТИ

Месец: Јул

Петровдански песнички сусрети се већ једанаест година организују у порти борачке цркве на Петровдан, светковину Борча, мештана и цркве.

Гости сусрета су песници чија је песма објављена у песничком зборнику који је редовно издање „Центра за културу и библиотеке“. Број учесника и посетилаца је из године у годину све већи, па не чуди традиција манифестације која је ушла у другу деценију постојања. Осим гостујућих књижевних клубова из читаве земље, припадника мањина и осетљивих група, манифестација окупља и сликаре, бакроресце, фолклорне ансамбле и певачке групе, па су културно-уметнички програм и узложбе додатни садржаји песничких сусрета. Посебно нас радује све већи број младих песника који се окупљају у Борчу.

Циљеви: афирмација деце и младих песника, очување поезије као посебног језичког израза, манифестација која из оквира затвореног прелази у отворен простор и дивну борачку природу.

Организатор: „Центар за културу и библиотека“ у сарадњи са Књижевним клубом „Живадин Стевановић“

ДАНИ СТЕВАНА КНИЋАНИНА

Месец: Септембар

Ово је манифестација са готово дводеценијском традицијом која кроз дводневни програм презентује знање и напредак фолклорних ансамбала и изворног певачког стваралаштва. Циљеви: Осим очувања традиције и обичаја гружанског краја, циљеви концептуалног развоја манифестације су презентација аутентичних делова народне ношње на ревијама и изложбама, бележење и представљање снимака старих певача и играча, афирмација младих у певачким групама, и организоване обуке кореографа.

Организатор: „Центар за културу и библиотека“ у сарадњи са КУД “Стеван Книћанин“ из Кнића.

ДОБРИЧИНО ПРАСКОЗОРЈЕ

Месец: Септембар

Добричино праскозорје је културно-образовни једнодневни програм први пут реализован 29. септембра 2019. год, у Коњуши. Посвећен је почившем великану српске поезије, Добрици Ерићу. Деца и млади и афирмација њихових талената представља фокус пројекта. Такмичење се организује у четири категорије: писање стихова, рецитовање, конпоновање и илустровање. Награђује се троје првопласираних у све четири такмичарске категорије.

Узвишену визију очувања успомене на великог српског песника, почасног грађанина Општине Кнић, препознала је локална самоуправа, Министарство културе и информисања као и многи истакнути појединци и донатори, који суфинансирају пројекат, и тако обезбеђују могућност развоја и унапређења манифестације.

Циљеви: очување гружанске школе писања и сећања на њеног оснивача, Добрицу Ерића, афирмација дечјих талената, док су циљеви концептуалног развоја манифестације повећање броја такмичара и посетилаца манифестације, проширивање манифестације на дводневну, при чему би програм другог дана био индивидуални рад сликара и песника са такмичарима, целодневни наступи певача и инструменталиста на отвореном, језичке радионице.

Организатор: „Центар за културу и библиотека“ уз подршку Општине Кнић, Министарства културе и информисања и др.

РАЗИГРАНА ГРУЖА

Месец: Октобар

Разиграна Гружа је дводневна манифестација која се организује у Гружи почетком октобра. Њоме је обухваћено представљање десетак фолклорних ансамбала, при чему је битно истаћи да су међу њима културно-уметничка друштва из Македоније и Бугарске. Ова манифестација, осим фолклорног, има и ревијални карактер јер се продајним изложбама промовишу стари занати, домаћа радиност и уметнички радови припадника осетљивих група.

У другу деценију традиције, манифестација је крочила са завидним бројем учесника и посетилаца са тенденцијом развоја, а посебно радује чињеница да се кроз њу стварају искрена пријатељства и успешне пословне сарадње.

Циљеви: Основни циљеви манифестације су очување традиције и обичаја. Подршка деци, младима и осетљивим групама, док се концептуални развој манифестације огледа у ширењу интернационалног карактера манифестација, размени искустава и идеја гостујућих и друштва домаћина.

Организатор: „Центар за културу и библиотека“ у сарадњу са КУД „Гружа“

ДЕЧИЈЕ НОВОГОДИШЊЕ СВЕЧАНОСТИ

Месец: Децембар

Новогодишње дечије свечаности је назив манифестације којом су обједињени Новогодишњи програми у Книћу, Гружи и Топоници. Програми за децу подразумевају маскенбал, пригодан музичко-сценски програм, ватромет и поделу пакетића малишанима. Програми се изводе у периоду од 25. до 30.децембра.

Организатор: „Центар за културу и библиотека“ у сарадњи са ПУ „Цветић“, КУД „Вук и Наум“ из Топонице и КУД „Гружа“ из Груже